(Tick-borne encephalitis)
TBE (Tick-Borne Encephalitis eller Skogflåttencefalitt) er en virussykdom forårsaket av TBE-viruset, som tilhører slekten flavivirus.
Her kommer en overskrift
TBE er en potensielt alvorlig sykdom som krever oppmerksomhet, spesielt i områder med høy risiko for flåttbårne sykdommer. Vaksinasjon er det mest effektive forebyggende tiltaket mot TBE, og det er viktig å være oppmerksom på risikoområder og symptomer for tidlig identifikasjon og håndtering av sykdommen.
Denne sykdommen kan overføres til mennesker gjennom flåttbitt og er kjent for å variere i alvorlighetsgrad fra ingen symptomer til alvorlig hjernebetennelse[1].
Nå starter sesongen
Mange forbinder flått med sommermånedene, men det er april og mai som er høysesong, forteller ekspert. Les mer-
Gratis legesjekk
Skogflåtten regnes som den viktigste smittesprederen blant blodsugerne i Nord-Europa. Kontakt oss i dag
Siste nytt
-
15. november 2024
Hurtigtester for TBE
Enzymkoblet immunadsorberende analyse (ELISA) har lenge vært gullstandarden for laboratoriebekreftelse av TBE-infeksjon. De siste årene har imidlertid hurtigtester blitt introdusert som et alternativ for påvisning av TBE-antistoffer. En nylig publisert studie bekrefter at disse hurtigtestene har høy diagnostisk sensitivitet, noe som gjør dem til et effektivt verktøy for rask og presis diagnostikk. Testene er allerede tatt i bruk ved Sørlandet sykehus og Sykehuset i Telemark.
-
08. november 2024
Ønsker bedre oppfølging
Restplager etter nevroborreliose er vanlig og kan gi betydelige utfordringer i hverdagen. En ny studie fra Odense Universitetssykehus i Danmark har undersøkt hvordan pasienter og pårørende opplever hverdagslivet med restplager. Studien avdekker et sterkt behov for bedre oppfølging i helsevesenet og konkluderer med en anbefaling om en spesialisert klinikk.
-
25. oktober 2024
Forekomsten av leddborreliose i Danmark er ukjent og antas å være lav.
Danske forskere utførte derfor en litteraturgjennomgang og identifiserte seks pasienter med sikker leddborreliose. Alle hadde tilbakevendende artritt i kneet, og to i håndleddet. Ingen hadde erythema migrans. Litteraturgjennomgangen viste at forekomsten av leddborreliose i Europa varierer fra 1,1 til 15,8 per 100.000 i Europa. Forskerne tror at forekomsten i Danmark kan være høyere enn tidligere antatt. Manglende antistoffvurderinger og testing av Borrelia DNA i leddvæske, samt hukommelse av flåttbitt kan føre til feildiagnoser.