Hopp til innhold

Flått og kjæledyr: Hva du trenger å vite

Hunder og katter tilbringer mye tid utendørs og er derfor utsatt for flåttbitt. Studier har også vist at hunde- og katteeiere er mer utsatt for flått og flåttbårne sykdommer enn andre. Her kan du lese mer og hva du kan gjøre for å beskytte våre firbente venner.

Kan hunder og katter bli syke av flått?

Ja, kjæledyr kan bli smittet av flåttbårne sykdommer på samme måte som mennesker. Selv om mange kjæledyr blir smittet uten å utvikle symptomer, er det noen sykdommer de kan få:

  • Hunder: Kliniske tilfeller av anaplasmose og TBE (Tick-Borne Encephalitis) er rapportert. Hunder kan også bli smittet av Borrelia-bakterien, som kan føre til borreliose. Selv om det er sjeldent at hunder blir syke av borrelia, har de størst risiko for å utvikle symptomer fra Borrelia sensu stricto, som kan føre til leddbetennelse. Denne bakterien er imidlertid mer sjelden i Norge sammenlignet med andre Borrelia-arter.
  • Katter: Katter kan bli syke av både borrelia og anaplasma. Det er imidlertid usikkert om katter kan bli syke av TBE, selv om de kan bli smittet.

Denne artikkelen fra 2020 gir en god oversikt over flåttbårne sykdommer hos husdyr i Nord-Europa. 

Mange friske hunder har antistoffer mot borrelia

Forebygging av flåttbitt hos kjæledyr

Risikoen for at hunden eller katten skal bli syk etter et flåttbitt er lav, men det er uansett viktig å forebygge flåttbitt hos våre firbente venner så langt det er mulig. Det er også viktig å huske at flåttbitt ofte gir irritasjon og kløe ved stikkstedet, noe som er plagsomt, spesielt hos hunder og katter som får mange flåttbitt.

En god huskeregel er å sjekke hunden eller katten regelmessig i «flåttsesongen», det vil si omtrent daglig fra april til november. Flått som ikke fjernes kan sitte på hunden eller katten i flere dager, noen ganger over en uke. Jo raskere flåtten fjernes, jo mindre sannsynlig er det at dyret blir smittet.

Det er lurt å sjekke områder med lite pels ekstra godt, som for eksempel ørene, hodet, nakken, buken og ved lysken.

For å beskytte hunden eller katten mot flått kan ulike flåttmiddel som har dokumentert effekt anvendes. Disse kan bidra til å redusere risikoen for flåttbitt og flåttbårne sykdommer. Rådfør deg med veterinæren din for å finne det beste forebyggende tiltaket for ditt kjæledyr.

Flåttmiddel

Det finnes flere typer flåttmiddel til hund og katt. De fleste som har dokumentert effekt er reseptbelagte. I tillegg finnes det en rekke andre midler som markedsføres mot hund/katt men som ikke har dokumentert effekt.

Flåttmiddel for Hund:

Til hunder finnes det flere flåttmiddel med vitenskapelig dokumentert effekt. Disse er reseptbelagte og kan kjøpes på apotek. De inkluderer spot-on-preparater, tyggetabletter og halsbånd. Disse preparatene inneholder ulike virkestoffer som påvirker flåtten på forskjellige måter. Halsbånd har en frastøtende effekt som gjør at flåtten ikke vil bite seg fast, men faller av og dør. Tyggetabletter og spot-on-preparater fungerer slik at flåtten dør når de biter seg fast i hunden. Det finnes også en spray som inneholder Icaridin (20%) som kan brukes både til hund, hest og mennesker. Men ikke til katt.

Nytt i 2024: En ny type flåttmiddel, en tyggetablett til hund, har kommet på markedet. Den inneholder afoxolaner og varer i 1 måned, noe som gjør den tilgjengelig reseptfritt på apotek.

Flåttmiddel for Katt:

For katter finnes det spot-on-preparater, tyggetabletter, spray og halsbånd med vitenskapelig dokumentert effekt som kan kjøpes på apotek med resept.

Nytt i 2024: En ny tyggetablett til katt har blitt introdusert på markedet. Den inneholder lotilaner, varer i 1 måned, og kan kjøpes reseptfritt på apotek.

Viktig informasjon

Det er viktig å bruke antiflåttpreparatene etter produsentens anvisninger. Legg merke til at noen av flåttpreparatene for hund er veldig giftige for katter. Les pakningsvedlegget nøye før katten blir behandlet. De fleste hunder og katter får ingen bivirkninger, men som alle andre medisiner kan flåttpreparater noen ganger gi bivirkninger som kløe, håravfall eller rødhet og i helt uvanlige tilfeller nevrologisk påvirkning som skjelving og sløvhet. Det er lurt å starte tidlig i sesongen, typisk i mars/april, for å minimere smitterisikoen.

Kilde: Vet Record/AniCura

Hvordan fjerne flått hos kjæledyr?

  • Den generelle regelen er at flått bør fjernes så fort som mulig. Bruk gjerne en flåttfjerner som er beregnet på kjæledyr. Man kan også bruke pinsett eller neglene. Det viktigste er å få den fort bort.
  • Ta tak i flåtten helt inne ved huden og dra den rett ut.
  • Det gjør ikke noe dersom biteredskapene til flåtten sitter igjen i huden. Dette gir ikke økt risiko for flåttbårne sykdommer, men kan gi lokal irritasjon i huden.
Det er vanlig å finne «store» flått på hunder og katter. Dette er voksne hunnflåtter som har sugd blod i mange dager, noen ganger opptil 10 dager. Flåttfjernere som vist på bildet gjør det enkelt å fjerne flåtten uten at den blir most. Foto: istockphoto.com

Når bør man ta kontakt med veterinær?

Hvis hunden eller katten viser nedsatt allmenntilstand, feber, slapphet, ustøhet eller om det er tegn til ledd- eller muskelsmerter bør veterinær oppsøkes. Symptomer på flåttbåren sykdom hos hund og katt kan noen ganger være diffuse, men om noen av de overnevnte symptomene skulle oppstå er det anbefalt å oppsøke veterinær. Husk å fortelle veterinæren om du vet at hunden eller katten har fått flåttbitt.

Greit å vite om flått og kjæledyr

  • Økt risiko for eiere: Studier har vist at hunde- og katteeiere er mer utsatt for flått og flåttbårne sykdommer enn andre.
  • Flått innendørs: Skogflått er tilpasset for å leve i naturen (ikke innendørs), men av og til kan hunder og katter dra med seg flått inn i huset. Flått som kommer inn i hus vil som regel dø i løpet av relativt kort tid ettersom skogflåtten er avhengig av høy luftfuktighet (over 80 prosent) for å overleve over lengre tid.
  • Unngå overføring til mennesker: En flått som ennå ikke har bitt seg fast, kan lett flytte seg fra en hund eller katt til sengetøy, møbler og videre til et menneske. For å unngå dette kan man ta noen forholdsregler, som å unngå å sove i samme seng som hunden eller katten om sommeren.
  • Store flått på kjæledyr: Det er vanlig å finne store flått på hunder og katter. Dette er fullsugde hunnflåtter som har sugd blod fra vertsdyret i ganske lang tid, typisk en uke. En voksen hunnflått kan suge blod i opptil 10 dager før den slipper taket. Fordi hunder og katter ofte er innendørs, kan fullsugde flåtter som har falt av dyret bli funnet inne. Disse flåttene er svært lite mobile, men det har vært tilfeller hvor små barn har plukket opp slike flåtter fra gulvet og spist dem.
  • Reise med hunden: Mange nordmenn tar med seg hunden på feriereiser til Europa. Det er viktig å ta nødvendige forholdsregler for å forebygge flåttbårne sykdommer som særlig forekommer i landene rundt Middelhavet. Parasitten Babesia canis som kan være dødelig for hunder er utbredt i Spania, Portugal, Frankrike, Nederland og Italia. I tillegg har man hatt flere tilfeller i Norge hvor hunder som har vært på ferie i sydlige strøk, har tatt med seg husflåtten (Rhipicephalus sanguineus) hjem. Husflått har fått navnet sitt fordi de kan formere seg innendørs. Les mer om husflåtten her.