Tidligere forskningsprosjekter
Her finner du informasjon om avsluttede forskningsprosjekter som Flåttsenteret tidligere har vært involvert i.
NorthTick
Varighet: september 2019 – juni 2023
NorthTick var et prosjekt om flått- og flåttbårne sykdommer samfinansiert av EU gjennom European Regional Development Fund og North Sea Region Program 2014 – 2020. Totalt 11 partnere fra syv land (Norge, Sverige, Danmark, Tyskland, Nederland, Belgia, UK) i Nordsjøregionen deltok i prosjektet. Sørlandet sykehus (Flåttsenteret) var med som eneste norske partner. Prosjektet hadde en budsjettramme på 5.7 millioner Euro og ble ledet av Länssjukhuset Ryhov i Jönköping i Sverige.
Det overordnede formålet med prosjektet var «Å redusere antall flåttbårne infeksjoner hos mennesker og produksjons-/kjæledyr samt begrense lidelsen blant mennesker og dyr rammet av flåttbårne infeksjoner i Nordsjøregionen». I de ulike arbeidspakkene ble det blant annet jobbet med:
- risikovurdering
- å øke bevisstheten om flåttbårne sykdommer blant befolkningen generelt
- kartlegging av nye flåttbårne patogener hos mennesker, dyr og flått
- redusere antall pasienter med langvarige plager knyttet til flåttbårne sykdommer
- diagnostikk av «nye» flåttbårne sykdommer, som Neoerlichiose
Mer informasjon om prosjektet finner du her: northtick.com
ScandTick Innovation
Varighet: 1 september 2015 – august 2018
ScandTick Innovation var det største forskningsprosjektet på flått og flåttbårne sykdommer i Skandinavia. Formålet var å minske forekomsten av flåttbårne infeksjoner hos mennesker og dyr i Skandinavia.
Totalt 11 svenske, danske og norske partnerinstitusjoner deltok i prosjektet som hadde en budsjettramme på 8 788 552 Euro. Prosjektet ble ledet av Sørlandet sykehus og Länssjukhuset Ryhov i Jönköping i Sverige. Bakgrunnen for prosjektet var det økende problemet med flått og flåttbårne sykdommer i de skandinaviske landene, spesielt innen Öresund-Kattegatt-Skagerak (ØKS) regionen. ScandTick Innovation bygget videre på det foregående Interreg ÖKS IVA prosjektet ScandTick (2012- 2014), hvor fem partnere arbeidet for å styrke forskningssamarbeidet. I Interreg ÖKS V prosjektet ScandTick Innovation jobbet spesialister innen veterinærmedisin, økologi, molekylærbiologi, mikrobiologi, medisin, helseøkonomi og miljømodellering sammen for å redusere antall flåttbårne infeksjoner hos både mennesker og dyr. Det ble jobbet med forebyggende informasjonsarbeid, vaksineutvikling, forbedret diagnostikk og behandling av flåttbårne sykdommer hos både mennesker og dyr, samt miljømodellering med tanke utbredelse og forekomst av flått og flåttbårne sykdommer. Det ble også forsket på mindre kjente mikrober som Neoehrlichia, Anaplasma, Rickettsia, Bartonella og Babesia.
Encephalitis in Lyme neuroborreliosis
Varighet: 2022
Formålet med studien er å kartlegge og beskrive tilfeller av hjernebetennelse (encefalitt) som følge av borreliose i Skandinavia de siste 10 år. Hjernebetennelse som følge av borreliose er en svært sjelden tilstand, og er derfor ukjent for mange leger. Studien ble ledet av Fredrikke Knudtzen som er infeksjonslege ved Klinisk Center for Vektorbårne Infektioner (KCVI) ved Odense Universitetssykehus i Danmark. For å se på data fra Norge samarbeidet hun med Sørlandet sykehus og Flåttsenteret, ved nevrologene Anne Marit Solheim og Randi Eikeland. Hun samarbeidet også med Else Quist Paulsen som er infeksjonsmedisiner ved Oslo Universitetssykehus. Våren 2022 ble det publisert en artikkel som sammenfattet tilgjengelig litteratur om encefalitt som følge av borreliose, samt gir en beskrivelse av denne pasientgruppen gjennom en skandinavisk retrospektiv kohortstudie.
TickVA
Varighet: 2020
TickVA var et stort forskningsprosjekt på flåttbårne sykdommer og subjektive helseplager i Søgne (tidligere kommune i Agder).
Alle innbyggere i Søgne kommune mellom 18 og 69 år ble i perioden juni 2015 til juni 2016 invitert til å delta i studien. Det ble tatt blodprøver av omtrent 3.500 personer i Søgne, og omtrent 3.000 svarte på en omfattende spørreundersøkelse. Formålet var å kartlegge hvor mange som hadde vært smittet med ulike flåttbårne infeksjoner (borrelia, TBE-virus, anaplasma, babesia,, bartonella og rickettsia), og om dette var assosiert med selvrapporterte helseplager. Alle blodprøvene ble analysert for antistoffer mot borrelia-bakterien, og et utvalg av prøvene ble også analysert for antistoffer mot de andre mikrobene. Helsetilstanden til befolkningen ble kartlagt ved hjelp av spørreskjema med fokus på såkalte subjektive helseplager (tretthet, smerter, svimmelhet med mer), symptomer på angst og depresjon, og kroniske sykdommer i nervesystem og ledd. Det ble deretter undersøkt om tidligere gjennomgått infeksjon med flåttbårne mikrober er en risikofaktor for kroniske sykdommer og/eller subjektive helseplager. Det ble også opprettet en forskningsbiobank hvor blodprøver og relevante helseopplysninger er lagret. Det biologiske materialet blir oppbevart på ubestemt tid og skal brukes i fremtidig forskning på flåttbårne infeksjoner, nevrologiske sykdommer og subjektive helseplager. Søgne kommune ble valgt som studiested ettersom det er en kommune med mye flått og flåttbårne infeksjoner.
Publikasjoner: