Hopp til innhold

TBE vaksine

Sykdommen TBE (Tick-borne Encephalatis) skyldes TBE-viruset som kan smitte via flåttbitt. I sjeldne tilfeller kan viruset også smitte via upasteurisert melk eller ost fra ku, sau eller geit. Det finnes ingen behandling mot selve infeksjonen, men det finnes en vaksine som beskytter godt.

Hvem bør ta TBE vaksinen?

Vaksinen omtales ofte feilaktig som «flått-vaksinen», men vaksinen beskytter kun mot TBE-viruset. Det er altså ikke en vaksine mot selve flåtten eller sykdommen borreliose (som skyldes en bakterie). Folkehelseinstituttet anbefaler TBE-vaksinen til voksne og barn som ofte blir bitt av flått langs kysten i områder der det er rapportert sykdomstilfeller av TBE:

  • Sørlandet og vestkysten av Oslofjorden f.o.m. Flekkefjord t.o.m. gamle Hurum kommune  
  • Østkysten av Oslofjorden f.o.m. Vestby til svenskegrensen

Risikoen for smitte er høyest i disse områdene, samt i tilgrensende geografiske områder. Hva som er «ofte» er vanskelig å si, men vi pleier å si at dersom man får mer enn et par flått som biter seg fast hvert år, bør man vurdere å vaksinere seg. Vaksinen kan også være aktuell som reisevaksine, for eksempel hvis du planlegger å være mye ute i naturen i endemiske områder i Øst-Europa, Sentral-Europa, eller i Sverige/Finland. Risikoen for smitte kan variere betydelig innenfor små områder. Om mulig bør lokale kontakter rådspørres om hvorvidt vaksinasjon er nødvendig.

Kartet viser områder i Norge hvor man har hatt sykdomstilfeller av TBE i Norge. Fra 1997 til 2022 med antatt smittested i Norge. Kilde: Kartverket via GeoNorge.

Hvor mange doser må man ta?

TBE vaksinen kan tas når som helst på året, men det er lurt å starte med vaksinasjonen i god tid før flåttsesongen begynner. Vaksinen som tilbys i Norge heter TicoVac. Barnedoser (Ticovac junior) benyttes for barn i alderen 1-16 år. Vaksinen blir gitt med sprøyte i overarmen. NB: I 2022 kom det nye anbefalinger om kortere doseringsintervall for personer over 60 og personer med immunsvikttilstander. Folkehelseinstituttet sin vaksinasjonsanbefalingen er forskjellig fra anbefalingen i vaksinens preparatomtale.

  • For immunfriske personer fra 1-60 år består grunnvaksinasjonen av 2 doser gitt med 1-3 måneders intervall. Intervallet mellom første og andre dose kan reduseres til 14 dager hvis det er behov for rask beskyttelse. Ved behov for fortsatt beskyttelse gis en tredje dose 5-12 måneder etter andre dose.
  • For personer over 60 år og personer med immunsvikttilstander (inkludert immundempende behandling) består grunnvaksinasjonen av 3 doser. Det er nylig vist at responsen er best hvis dosene gis med kort intervall, på dag 0, dag 7 og ca. dag 30. Ved behov for fortsatt beskyttelse gis en fjerde dose 5-12 måneder etter tredje dose.

Hvor kan man ta vaksinen?

Du kan ta TBE-vaksinen hos fastlegen din. Det er også mulig å få tatt TBE-vaksinen ved vaksine/reiseklinikker og mange apotek i Norge. Dersom man tar vaksinen på apotek må man først få resept fra lege. TBE-vaksinen koster omtrent 400 kr per dose. I tillegg kommer kostnaden med å få satt vaksinen.

Varighet av beskyttelsen og behov for boosterdoser

  • Etter første dose får man delvis beskyttelse i løpet av 2 uker. Denne beskyttelsen er kortvarig.
  • Etter to doser vil over 90% få tilstrekkelig beskyttelse gjennom den aktuelle flåttsesongen. Med tre doser oppnår mer enn 95 % beskyttelse som varer i minst tre år.
  • Eldre kan ha mindre effekt av vaksinen og antistoffnivået kan avta raskere.
  • Personer med svekket immunforsvar kan ha lavere immunrespons på vaksinen sammenlignet med friske individer. Det er ikke sikkert at alle vil oppnå full beskyttelse mot sykdommen etter vaksinasjon.
  • Oppfriskningsdoser (booster) er nødvendig for vedvarende beskyttelse. Dersom man er under 60 år bør den første boosterdosen tas etter 3 år, og deretter hvert 5 år.
  • Hvis man er over 60 år eller har en immunsvikttilstand, bør man ta boosterdoser hvert 3. år.

Når bør man ta TBE-vaksinen?

Vaksinen kan tas hele året, men ideelt sett burde man ta først dose i løpet av vinteren slik at man er tilstrekkelig beskyttet før «flåttsesongen» begynner. Hvis det er behov for rask beskyttelse kan man også ta hurtigvaksinasjon, det vil si at dose 2 tas 14 dager etter første dose.

Bivirkninger

TBE-vaksinen har vært tilgjengelig siden 1976 og er en godt utprøvd vaksine. I Østerrike er vaksinen en del av det vanlige vaksinasjonsprogrammet. TBE-vaksinen inngår også i barnevaksinasjonsprorammet på Åland. Generelt sett gir vaksinen lite eller milde bivirkninger. Vaksinen gis som en sprøyte i overarmen. Vanlige bivirkninger er:

Vaksinen skal ikke gis til personer med

  • Alvorlig reaksjon på tidligere dose av samme vaksine
  • Kjent allergi mot innholdsstoffer i vaksinen
  • Alder under 1 år på grunn av manglende kunnskap om sikkerhet og effekt av vaksinen hos så små barn
  • Akutt infeksjonssykdom med feber over 38 °C
  • Vaksinen anbefales i utgangspunktet ikke til gravide, men unntak kan gjøres ved høy risiko

Jeg har hatt TBE? Bør jeg vaksinere meg?

Det er ikke nødvendig å ta TBE-vaksinen hvis man tidligere har gjennomgått TBE infeksjon ettersom dette gir langvarig immunitet. Man har i praksis blitt «vaksinert» på den naturlige måten. Det er imidlertid ikke farlig å få vaksine hvis man er usikker på om man har hatt infeksjon uten å ha hatt symptomer.