Forebygging
Bekjempelse av flått i naturen er vanskelig. Men du kan redusere sannsynligheten for å bli bitt ved å kle deg riktig, bruke mygg – og flåttmidler og være oppmerksom på hvor du går når du er i flåttområder.
Sjekk deg for flått hvis du har vært ute i et område hvor det kan være flått. Flåtten kan være vanskelig å se, så vær nøye med sjekken. Foto: Anette Strømsbo Gjørv
Slik kan du forebygge flåttbitt
- Når skogflåtten søker etter et vertsdyr, klatrer den opp i vegetasjonen og venter på at et dyr eller menneske skal passere, for deretter å gripe seg fast på pels, hud eller klær. Det er spesielt viktig å beskytte beina, ettersom skogflåtten ofte kommer på beina først.
- Gå på stier og veier i stedet for steder med høyt gress, lyng og kratt hvis mulig.
- Bruk gjerne lange bukser og pass på at anklene er godt dekket.
- Bruk flått/myggmiddel. Insektsmidler med dietyltoluamid (DEET) eller Icaridin på hud og klær kan redusere antall flått som fester seg. Både DEET og Icaridin kan brukes på både klær og hud. I tillegg finnes det sprayer for å impregnere klær, sko, telt etc. Disse innholder Permetrin i lav dose (0.5%) og er effektive mot flått (men skal ikke brukes på hud).
- Gå med lyse klær. Det gjør det mye enklere å se flåtten.
- Sjekk deg for flått hvis du har vært ute i et område hvor det kan være flått. Flåtten kan være vanskelig å se, så vær nøye med sjekken.
- Flått kan bite seg fast på stort sett alle områder av huden, bortsett fra hendene. Typiske steder for flåttbitt hos voksne inkluderer leggen, bak kneet, lysken, under brystet og i armhulen. Hos barn er typiske steder for flåttbitt rygg, bryst, nakke, bak øret og hodebunnen.
- Flåtten kan klatre rundt på klær og hud en god stund før den biter seg fast, så det er lurt å skifte klær hvis du for eksempel har vært på sopptur, jakt etc.
- For å bli kvitt flått på klær, legg klærne i tørketrommelen eller heng de opp til tørk i sola. Skoglåtten tåler ikke tørke og vil fort dø dersom de blir utsatt for sol/vind/varme. Flått vil også dø dersom du vasker klærne på 60°C.
- Flåtten forsvinner ikke alltid selv om man dusjer eller bader. Glem derfor ikke flåttsjekken!
- Har du hund eller katt? Sjekk dem for flått daglig og bruk flåttmiddel foreskrevet av veterinæren.
- Skal du ut å reise? Les deg opp på hvilke flåttarter og sykdommer som finnes i landet du skal besøke. Det finnes over 900 ulike flåttarter i verden, og minst 25 flåttbårne sykdommer som mennesker kan bli syke av. Mange av disse finnes kun i spesifikke geografiske områder.
Vaksine
- Det finne per i dag ingen vaksine mot borreliose, men legemiddelselskap i Europa jobber nå med å utvikle en slik vaksine.
- TBE-vaksinen som ofte omtales som «flått-vaksinen» gir god beskyttelse mot TBE. Men den beskytter ikke mot borreliose eller flåttbitt.
Hvis du har blitt bitt
- Ikke få panikk, men fjern flåtten så fort som mulig. Borreliabakterien oppholder seg i flåttens tarmsystem. Hvis man blir bitt av en flått som inneholder borrelia vil det ta omtrent 24 timer før bakterien beveger seg fra flåttens mage og over til deg. Hvis flåtten fjernes innen ett døgn er det liten risiko for å bli smittet. Et unntak er TBE-viruset som kan gi sykdommen skogflåttencefalitt. Viruset finnes i spyttkjertlene til flåtten og kan derfor overføres rett etter et flåttbitt.
- Bruk gjerne en pinsett/flåttfjerner når du fjerner flåtten. Man kan også bruke neglene. Det viktigste er å få den fort bort.
- Ta tak i flåtten helt inne ved huden og dra den rett ut.
- Det gjør ikke noe dersom «hodet» til flåtten sitter igjen i huden. Dette gir ikke økt risiko for borreliose.