Aktuelt
-
15. november 2024
Hurtigtester for TBE
Enzymkoblet immunadsorberende analyse (ELISA) har lenge vært gullstandarden for laboratoriebekreftelse av TBE-infeksjon. De siste årene har imidlertid hurtigtester blitt introdusert som et alternativ for påvisning av TBE-antistoffer. En nylig publisert studie bekrefter at disse hurtigtestene har høy diagnostisk sensitivitet, noe som gjør dem til et effektivt verktøy for rask og presis diagnostikk. Testene er allerede tatt i bruk ved Sørlandet sykehus og Sykehuset i Telemark.
-
08. november 2024
Ønsker bedre oppfølging
Restplager etter nevroborreliose er vanlig og kan gi betydelige utfordringer i hverdagen. En ny studie fra Odense Universitetssykehus i Danmark har undersøkt hvordan pasienter og pårørende opplever hverdagslivet med restplager. Studien avdekker et sterkt behov for bedre oppfølging i helsevesenet og konkluderer med en anbefaling om en spesialisert klinikk.
-
25. oktober 2024
Forekomsten av leddborreliose i Danmark er ukjent og antas å være lav.
Danske forskere utførte derfor en litteraturgjennomgang og identifiserte seks pasienter med sikker leddborreliose. Alle hadde tilbakevendende artritt i kneet, og to i håndleddet. Ingen hadde erythema migrans. Litteraturgjennomgangen viste at forekomsten av leddborreliose i Europa varierer fra 1,1 til 15,8 per 100.000 i Europa. Forskerne tror at forekomsten i Danmark kan være høyere enn tidligere antatt. Manglende antistoffvurderinger og testing av Borrelia DNA i leddvæske, samt hukommelse av flåttbitt kan føre til feildiagnoser.
-
25. oktober 2024
Slik går det med nevroborreliose pasientene
Som en del av BorrSci-studien ble 105 pasienter med nevroborreliose undersøkt ett år etter diagnosen. I akuttfasen sa 91% at symptomene påvirket dagliglivet, mens dette tallet falt til 20% etter 10 uker og 15% etter ett år. Mange nevroborreliose pasienter har vedvarende antistoffer i serum og spinalvæske. De fleste symptomforbedringer skjer i løpet av de første 10 ukene. Les mer her.
-
18. oktober 2024
Flåttproblemet øker
Klima- og miljøendringer påvirker det økologiske landskapet. Med varmere klima kan nye flåttarter og sykdommer spre seg til Norge. Har vi kontroll? Les kronikken som kom på trykk i Fedrelandsvennen forrige uke.
-
18. oktober 2024
Høysesong for nevroborreliose
Høsten er høysesong for nevroborreliose – en betennelse i nervesystemet som skyldes smitte med borreliabakterier. Grunnen er at det ofte kan ta litt tid fra flåtten fjernes til symptomene oppstår. Typisk 4-8 uker. Mange husker heller ikke flåttbittet. Her kan du lese mer om hvilke symptomer man bør være obs på.
-
27. september 2024
Ny forskning på nevroborreliose
Anne Marit Solheim, nevrolog ved Sørlandet Sykehus, har nylig publisert en artikkel om nevroborreliose. Artikkelen beskriver mer uvanlige symptomer og funn fra kliniske undersøkelser, samt laboratoriefunn i blod og spinalvæske. Artikkelen er spesielt nyttig for helsepersonell som jobber med diagnostikk av nevroborreliose. Les mer her.
-
20. september 2024
Husk flåtten – selv om det er høst!
Til tross for at det er september, er flåtten fortsatt aktiv. Denne helgen er det meldt varmt og solrikt vær i store deler av Sør-Norge, noe som kan øke risikoen for flåttbitt. Mange har rapportert om bitt den siste tiden. Husk derfor å sjekke deg for flått etter aktiviteter som sopptur eller hagearbeid.
-
20. september 2024
Når Flåttbitt gir hjernebetennelse. Hvor farlig er TBE-viruset og hva bør du vite?
Under Arendalsuka 2024 holdt Hilde Skudal, infeksjonslege ved Sykehuset i Telemark, et spennende foredrag om TBE (Tick-borne encephalitis). Skudal delte innsikt fra sin forskning på TBE-pasienter i Norge, hvor hun blant annet har sett på hvilke symptomer pasientene får og hvilke grupper som har økt risiko for alvorlig sykdom. Se hele foredraget her.
-
16. september 2024
Konferanse om flåttforskning
Kunnskapen om flått og flåttbårne sykdommer øker, men klima- og miljøendringer fører til nye utfordringer som spredning av nye flåttarter og sykdommer. For å møte utfordringene trengs samarbeid på tvers av sektorer og fagmiljøer. Den 11. oktober 2024 arrangerer Flåttsenteret og Universitetet i Agder en konferanse om fremtidens flåttforskning. Les mer om konferansen her.