Vurderer du å vaksinere deg mot TBE?

Dato for siste oppdatering av artikkelen Oppdatert februar 16, 2024

Vurderer du å vaksinere deg mot TBE? Vaksinen kan tas når som helst på året, men det er lurt å begynne vaksinasjonen i god tid før flåttsesongen begynner. For immunfriske under 60 år består grunnvaksinasjonen av 2 doser gitt med 1-3 måneders intervall. Ved behov for fortsatt beskyttelse gis en tredje dose 5-12 måneder etter andre dose (altså før den neste flåttsesongen). For de over 60 eller med immunsvikttilstander anbefales det nå 3 doser i grunnvaksinasjonen. Det er nylig vist at responsen er best hvis dosene gis med kort intervall, på dag 0, dag 7 og ca. dag 30. Ved behov for fortsatt beskyttelse gis en fjerde dose 5-12 måneder etter tredje dose. Både fastleger, vaksineklinikker og enkelte apotek tilbyr TBE-vaksinasjon. Vaksinen beskytter kun mot TBE-viruset. Det er altså ikke en vaksine mot selve flåtten eller sykdommen borreliose (som skyldes en bakterie).