ELISA kryssreagering

Dato for siste oppdatering av artikkelen Oppdatert november 24, 2023

ELISA er den vanligste testmetoden for påvisning av borrelia antistoffer i blod. Metoden har høy analytisk sensitivitet. Det vil si at hvis en person har antistoffer mot borrelia vil ELISA testen i de aller fleste tilfeller fange dette opp. Men det er en kjent utfordring at andre bakterier/virus kan kryssreagere med borrelia prøven. Tidligere smitte med Epstein-Baar virus (kyssesyke), Cytomegalovirus (CMV), Borrelia miyamotoi (flåttbåren tilbakefallsfeber) eller Treponema pallidum bakterien (syfilis) kan noen ganger gi positivt svar på borrelia prøven. Det samme kan Revmatoid faktor, et autoantistoff som sees ved en del autoimmune leddsykdommer. Det ble nylig publisert en studie om akkurat dette. Les hele artikkel her.