Vil klimaendringer påvirke flåttbestanden?

Dato for siste oppdatering av artikkelen Oppdatert oktober 1, 2021

Vil klimaendringer påvirke flåttbestanden? Utbredelsen av flått i Norge vil mest sannsynlig øke når klimaet blir varmere, ifølge forsker Solveig Jore ved Folkehelseinstituttet. Sammen med forsker Christian Wilhelm Mohr i Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) har Jore hjulpet NRK å beregne risikoen for flått for landets kommuner i 2100. Med utgangspunkt i denne artikkelen i tidsskriftet International Journal of Environmental Research and Public Health og denne artikkelen i Parasites & Vectors, har de funnet at risikoen for tilstedeværelse av flått blir høy store deler av Sør-Norge og sørlige Nordland. I indre strøk av Østlandet, Nordland og nordlige Finnmark blir det middels risiko for flått.