Tsjekkisk artikkel om tolkning av borrelia antistoffer i blod

Dato for siste oppdatering av artikkelen Oppdatert oktober 3, 2021

Tolkning av blodprøver som er tatt for å påvise borreliose kan være utfordrende. Mange blir bekymret dersom dersom testen viser at det finnes borrelia antistoffer i blodet ( positiv test for borrelia IgM og/eller IgG) Men funn av antistoffer i blodet  er i seg selv ikke nok for å kunne stille diagnosen borreliose. For eksempel så har ca.20% av friske Sørlendinger antistoffer mot borrelia i blodet, fordi de har vært eksponert for bakterien i forbindelse med tidligere flåttbitt, selv om de aldri ble syke. Det er også velkjent at borrelia antistoffene av og til kan kryssreagere med antigener fra andre bakteriearter. I denne artikkelen, understreker forskere fra Tsjekkia viktigheten av at svar på borrelia blodprøver alltid vurderes sammen med sykdomshistorie, symptomer og andre medisinske prøver og funn.