Hjelp, jeg er bitt av flått!

Dato for siste oppdatering av artikkelen Oppdatert november 13, 2020

Hva bør du gjøre dersom du har blitt bitt av flått, og er det nødvendig med antibiotika?

  • Fjern flåtten så raskt som mulig! Flått som fjernes innen ett døgn etter at den har bitt seg fast, overfører sjelden Borrelia-bakterien.
  • Bruk gjerne en pinsett eller flåttfjerner når du fjerner flåtten – den sitter ofte godt fast.
  • Ta tak helt inne ved huden og dra flåtten rett ut.
  • Deler av munn og hode som sitter igjen i huden overfører ikke Borrelia-bakterien og gir ikke borreliose.
  • Vask gjerne bittstedet med såpe og legg på litt sårsalve
  • Gamle råd om å smøre flåtten inn med fett, sprit o.l. virker ikke, og gjør bare flåtten vanskeligere å fjerne.
  • Oppsøk fastlegen din dersom du får et utslett etter flåttbitt eller andre symptomer.

Bør jeg oppsøke lege etter et flåttbitt?

Man behøver ikke oppsøke lege etter et flåttbitt (hvis man ikke har noen symptomer).  Studier fra blant annet Sverige har vist at risikoen for å bli syk etter et flåttbitt er veldig lav – omtrent 2%. Det anbefales derfor ikke å behandle flåttbitt med antibiotika for «sikkerhets skyld», men det er lurt å følge med på bittstedet etter et flåttbitt. Mange flåttbitt kan gi en liten rød sone på et par cm rundt bittstedet, på samme måte som insektstikk. Dette er ufarlig og betyr ikke at man er smittet. Hvis du er usikker på om du bare har fått en lokal bitt-reaksjon, eller et borreliose-utslett (Erytema migrans), kan du tegne en ring rundt ytterkanten av utslettet. Da er det lettere å se om det rødlige området vokser seg større de nærmeste dagene. Rødhet ved bittstedet som skyldes en reaksjon på selve flåttbittet oppstår ofte samme dag som flåtten fjernes og vil som regel forsvinne av seg selv i løper av noen dager. Utslett rundt bittstedet som skyldes borreliainfeksjon (Erytema migrans) oppstår først 3 dager etter flåttbitt og vil typisk vokse seg gradvis større fra dag til dag. Erytema migrans er vanligvis større enn 5 cm i diameter.