Har du eller hunden/katten fått flåttblitt?

Dato for siste oppdatering av artikkelen Oppdatert juli 27, 2022

Flåttsenteret lanserte nylig flåttkart.no – en nettside hvor alle som vil kan rapportere inn flåttobservasjoner i Norge.

Man kan rapportere inn flåttobservasjoner på seg selv, på hunden eller katten – eller på vilt, som kan være aktuelt for eksempel for de som driver med jakt. Man kan registrere flått som har bitt seg fast, eller flått som har blitt funnet kravlende på hud, klær eller pels. Man kan også laste opp bilde av flåtten dersom man ønsker det.

Prosjektet er en del av et større EU-prosjekt om flått, NorthTick-prosjektet, hvor syv land i Nordsjø-regionene (Norge, Sverige, Danmark, Tyskland, Nederland, Belgia og Storbritannia) samarbeider om å løse utfordringene knyttet til flått og flåttbårne sykdommer.

Mange ringer om flått

– Det finnes kart som viser utbredelsen av skogflått i Norge, men de begynner å bli noen år gamle, og er basert på litt annen info og andre kilder. Dette blir et kart hvor folk bidrar inn, og vil slik være annerledes, sier Kerlefsen.

Denne typen prosjekter, som baserer seg på bidrag fra publikum, er veldig vanlig i mange andre europeiske land – men har ikke vært like vanlig i Norge.

– Flåttsenteret for mye henvendelser fra folk som ringer for å si at her eller der er det veldig mye flått. Men hittil har vi ikke hatt noe system for registrering av disse observasjonene. Det får vi en mulighet til nå, med flåttkartet. Mitt inntrykk er at folk gjerne vil bidra. Det er mange som er interessert i flått og opptatt av flåttproblematikk, sier Kerlefsen.

Flåttsenteret oppfordrer nå alle som treffer på flåtten i sommer til å gå inn på flåttkart.no.

Slik rapporterer du flått

  • Gå til flåttkart.no
  • Klikk på «rapporter flått»
  • Du får spørsmål om registreringer av antall flått som krabber og som evt har bitt seg fast, på mennesker og på dyr
  • Du kan velge å legge til bilde
  • Du må legge inn dato for observasjonen
  • Du er ferdig 🙂

Ønsker du mer informasjon om flåttkartet?

Kontakt oss på flatt@sshf.no eller ring oss på 38073329