Ståle fikk TBE under koronapandemien

Dato for siste oppdatering av artikkelen Oppdatert november 13, 2020

Flått-podden, Flåttsenterets egen podcast

Ståle (49) fra Arendal tenkte ikke på flåttbitt da han en søndag i april i år våknet med vondt i hodet og bare ville sove. Det ville nok gå over, tenkte han. Og han ble bedre … før han ble veldig mye verre og fikk høy feber. Dette var i april i år, akkurat da korona-nedstengingen av Norge var på sitt verste. Så Ståle tenkte selvsagt på korona. Det gjorde legevakten også, der han var 3-4 dager på rad fordi han hadde 40 i feber. Til slutt nærmest kollapset han. Han var helt borte, og samboeren fikk ikke kontakt med han. Da ringte hun etter ambulansen. På sykehuset fant de fort ut at Ståle var syk på grunn av TBE, et virus som kan smitte gjennom flåttbitt. Ståle hadde imidlertid ikke merket av han var blitt bitt av flått. Ved TBE er det stor variasjon i det kliniske bildet. Noen får ingen symptomer, noen får et mildt sykdomsforløp, mens enkelte kan bli svært syke. Et såkalt bifasisk forløp, som Ståle hadde, er vanlig. -Det var en tøff periode, forteller Ståle i Flåttpodden til Flåttsenteret. Han prøvde etter hvert å lese litt mail og bruke skjerm, men det var helt umulig. Ståle er daglig leder i et firma, og han måtte en tid overlate den jobben til andre for å komme seg av sykdommen. -Ved TBE gjelder egentlig det samme som ved hjernerystelse, det kan ta litt tid før man føler seg helt frisk igjen, sier nevrolog Åslaug Rudjord Lorentzen. Nå er Ståle så å si tilbake for fullt, selv om han kan slite litt med konsentrasjon og utmattelse. Det gode i det hele er at han ikke kan få TBE igjen. Det finnes også vaksine mot TBE. Ståle hadde tenkt å ta denne i fjor, men det ble aldri til at han fikk gjort det.