Vær obs på flåtten i mildvær

Dato for siste oppdatering av artikkelen Oppdatert mars 15, 2019

De siste ukene hadde vi en relativt stor temperaturøkning i store deler av Europa og i fem fylker i Norge ble det målt rekordhøye temperaturer i slutten av februar. Ved store økninger i temperatur er det ekstra viktig å være obs på flåtten.

Skogflått Mange som kontakter Flåttsenteret lurer på om flåtten dør om vinteren, men Skogflåtten som vi har i Norge er hardfør og kan fint overleve vinteren ettersom den produserer antifryseproteiner som forhindrer at den fryser til is. På vinteren når det er ned mot 0 grader og lavere ligger flåtten i ro nede i strølaget på bakken og venter på «bedre» tider. Mange tror at snøen tar knekken på flåtten men snø er bare gunstig ettersom det gir isolasjon og dermed øker sannsynligheten for at flåtten overlever.

Forsker på flåttens atferd

I Norge sier vi ofte at «flåttsesongen» varer fra april til november, men dette kan variere fra år til år. Det er først og fremst temperaturen som bestemmer hvor aktiv flåtten er og ikke hvilken måned det er. Ved Universitetet i Agder har Lars Korslund og kollegene hans et pågående forskningsprosjekt hvor de blant annet skal undersøke hvordan temperatur, luftfuktighet og solforhold påvirker flåttens aktivitetsnivå. Når Skogflåtten er aktiv, det vil si når den leter etter et dyr den kan suge blod fra, så klatrer den opp i vegetasjonen og venter på at et dyr skal passere.  Flåtten kan ikke hoppe og er avhengig av at et dyr passerer forbi slik at den kan gripe tak i pelsen, huden (eller klærne).

Studiet ved Universitetet i Agder er pågående og det finnes derfor ikke noen publiserte resultater å vise til, men generelt sett så ser man ofte at så fort det blir en del varmere ute så øker flåttaktiviteten betraktelig. Flåtten er mye mer aktiv når det er 10 grader ute enn når det er 5 grader for eksempel. Mange tenker ikke på at de kan bli bitt av flått såpass tidlig på året, men det er altså også fullt mulig å bli bitt utenom «flåttsesongen». Vær derfor obs på flåtten, spesielt i perioder hvor det hvor det går fra å være kaldt til relativt varmt ute. På denne tiden av året er det mange som ikke tenker på flått eller sjekker seg for flått hvis de har vært ute i naturen. Dette kan føre til flåtten ikke oppdages og sitter lenger på kroppen dersom den først har bitt seg fast, noe som igjen kan gi økt risiko for sykdom.

Fakta om flått

  • Skogflåtten er avhengig av høy luftfuktighet for å overleve, og jo høyere den klatrer, desto mer utsatt er den for uttørking. Flåtten klatrer derfor sjelden høyere enn 1 m ca.
  • Flåtten hopper ikke ned fra trær, men er avhengig av at dyr (eventuelt et menneske) streifer borti den.
  • Fordi Skogflåtten er svært sårbar for tørke, må den ofte bytte mellom å stå på toppen av et gresstrå der sjansen for å gripe tak i et forbipasserende dyr er størst (men der luften er tørrere), og å oppholde seg nede på bakken der luftfuktigheten er betydelig høyere (men muligheten for gripe tak i et dyr den kan suge blod fra er mindre).